24.4.2024 11:57 | Hry a konzoly
Top

Hrali sme Vivat Slovakia: Je v polovici cesty. Skrýva potenciál, aký žiadna slovenská hra ešte nemala

Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Po virtuálnej Bratislave sme si zajazdili aj na kultovom taxíku zo série francúzskych komédií.

Minulý týždeň sme sa konečne dočkali titulu Vivat Slovakia. Konkrétne sa v našich rukách ocitol v štádiu Early Access – teda v predbežnom prístupe. To znamená, že hra je približne v polovici cesty k tomu, aby sa z nej stal finálny produkt. Vyšla 18. apríla a tvorcovia ju budú postupne aktualizovať, až pokiaľ nedosiahne status plnej verzie. To by malo nastať podľa indícií koncom tohto roka, avšak zatiaľ nie je nič isté.

Príbeh Vivat Slovakia sa odohráva v Bratislave počas 90. rokov minulého storočia. Začína sa krátko po vzniku samostatnej Slovenskej republiky a zobrazuje zrejme najbúrlivejšie obdobie našej novodobej histórie.

V tejto ére, kedy organizovaný zločin vládol uliciam hlavného mesta, sa ocitáme v koži taxikára Milana – hlavného hrdinu pracujúceho pre Slovenskú tajnú službu (STS). Má však blízko k podsvetiu a neraz si musí zašpiniť ruky.

fotogaléria
Milan s novinárkou Laurou v taxíku. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

V hre zaznievajú známe slovenské hlasy

Dabing hlavnej postave v podaní Mariána Labudu mladšieho skvelo sedel a dotváral atmosféru. Užili sme si aj Kristínu Svarinskú, ktorá prepožičala svoj hlas novinárke Laure. Páčil sa nám napríklad i Lukáš Frlajs, ktorý nadaboval Milanovho mladšieho kolegu z STS. Dokonca, jeden z „podnikateľov“, s ktorým budeš mať čo dočinenia, rozpráva hlasom Michala „Ega“ Straku.

No napriek tomu, že postavy dabovali profesionáli, sa nevieme striasť pocitu, že jednotlivé dialógy nie sú úplne prirodzené. Konkrétne repliky neznejú vždy vydarene a neprirodzene pôsobia najmä citoslovcia. Taktiež sme mali pocit, že niektoré dialógy na seba intonačne nenadväzujú.

Vo výsledku tak vybrané vzťahy medzi postavami nie sú veľmi uveriteľné. Aj napriek týmto neduhom je však pre nás slovenčina ako med na uši. Napokon, v takejto podobe sa s ňou v hrách len tak bežne nestretávame.

fotogaléria
Milan a jeho nezbedné oči počas prestrihovej scény. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Najlepšie zvládnuté sú dialógy moderátorov v rádiu. Tie sme si užili azda najviac. Perfektné vtipy s hurónskym smiechom a fajnovými slovenskými výrazmi ako „do šľaka“ a „straší ti vo veži“ nás naozaj rozosmiali. Jediné, čo by sme mohli vytknúť, je, že týchto prvkov bolo primálo. Chceme viac vtipov, viac súťaží a hlavne viac reklám.

TIP na video: TOP miesta historickej Bratislavy v hre Vivat Slovakia! Vybrali sme najzaujímavejšie lokality:

Video sa načítava...

Zajazdite si na slávnom francúzskom taxi

Prepracované sú aj modely áut. Okrem vlastného taxíka si môže hráč v mene zákona „požičať“ aj akékoľvek iné vozidlo. Navyše, ak si našetrí dostatok peňazí, v obchode si vie kúpiť lepšie taxikárske auto. Dokonca sa tu nájde aj model bieleho „vytúnovaného“ Peugeota zo série francúzskych filmov Taxi. Tento fakt nás vskutku potešil a prispel najmä svojou nostalgickou hodnotou.

Za veľké mínus považujeme extrémnu citlivosť a neuveriteľnú krehkosť vozidiel. Hoci chápeme, že niektorých hráčov tento aspekt môže baviť, auto vydávalo zvuky rozbitia aj v momentoch, kedy sme sa oň s postavou len jemne opreli. Prípadne sa mu zničil podvozok pri prechode cez obrubník. Dvere a kapotu sme permanentne strácali a viac ich nemali ako mali.

fotogaléria
Kultové taxi sme si kúpili hneď, keď sme naň zarobili. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Prestrihové scény sa nám spočiatku zdali trošku nemotorné, avšak veľmi rýchlo sme si na ne privykli. Spracované sú celkom zaujímavo. V praxi si to predstavte tak, že postavy v scénach sú síce v statickej polohe a neotvárajú ani ústa, ale hýbe sa kamera a menia sa jej uhly. V pozadí počas toho prebiehajú dialógy.

Veľmi sa nám páčili aj texty pomedzi misie vysvetľujúce jednotlivé udalosti, ktoré sa odohrali na Slovensku v 90. rokoch minulého storočia. Tvorcovia na základe rôznych zdrojov a výpovedí odborníkov takto približujú vtedajšie dianie. Týmto spôsobom naberá hra úplne nový rozmer na výchovno-vzdelávacej úrovni.

Chválime aj mnohé easter eggy. Vo svete Vivat Slovakia skrátka je čo objavovať. Každý nápis na stene stojí za prečítanie. Avšak napríklad pri prechode cez Obchodnú ulicu nám prišlo ľúto, že mnohé názvy obchodov sa opakovali len o pár virtuálnych metrov ďalej. Autori mohli investovať trošku viac času, aby bolo prostredie autentickejšie a variabilnejšie. Občas sme mali pocit, že je stereotypné.

fotogaléria
Niekedy sme narazili na veľmi zaujímavé budovy. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Na hre vidieť nízky rozpočet

Pokiaľ ide o grafiku, objektívne musíme uviesť, že dnešné štandardy nedosahuje. To sa týka aj otvoreného sveta, ktorý pôsobí sterilne. Aj napriek veľkej snahe vývojárov je na titule vidieť nízky rozpočet.

Nevieme si však ani predstaviť, koľko štúdia a práce museli autori investovať do vytvorenia replík slávnych bratislavských budov, čo veľmi oceňujeme. V Early Access máme možnosť vidieť napríklad Bratislavský hrad, Prezidentský palác či reštauráciu UFO spolu s vyhliadkou, na ktorú sa môžete ísť s postavou pozrieť.

Padanie hry a nedostatočná optimalizácia taktiež kazili dojem, no treba brať do úvahy, že stále ide o rozpracovanú verziu v štádiu Early Access. Na zostave s procesorom AMD Ryzen 5 5600X, grafickou kartou GeForce RTX 3070 a 32 GB RAM sme sa neustále stretávali so zasekávaním obrazu a kolísavou snímkovou frekvenciou, a to aj pri znížených detailoch. Odporúčané hardvérové požiadavky nie sú práve najnižšie, hoci vizuál im vôbec nezodpovedá.

Zážitku z hrania nepridalo ani množstvo technických problémov: krútiace sa postavy na mieste alebo v T-pose, zhluk osôb na jednej kope kráčajúcich do steny, spawnovanie áut tam, kde už autá sú, a ich následné vyletovanie do vzduchu a demolácia. Alebo fakt, že po zaparkovaní taxíka a vystúpení z neho si vozidlo samo cúva, kam chce, prípadne spôsobí grotesknú haváriu.

fotogaléria
Hromadná havária, ktorá vznikla bez nášho pričinenia, a tlupa ľudí kráčajúca do steny. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Veľmi zvláštne pôsobilo aj to, že postavy žiadnym spôsobom nereagovali na okoloidúce autá. Napríklad samy vkročili priamo pod kolesá a ak ich nejaké auto zrazilo, nijako na túto situáciu nereagovali a nevydali ani hlásku. Síce padli na zem, avšak po chvíli sa postavili, akoby sa nič nestalo.

V hre očividne nefunguje ani žiadny systém path-findingu. Ak zablokujete cestu, autá za vami zastavia a čakajú. Je pravda, že občas na vás aspoň zatrúbia, čo hodnotíme kladne. Navyše, oceňujeme pekný detail v podobe smeroviek pri odbočovaní.

Misie sa príjemne striedajú

Čo hodnotíme neutrálne, je slabá výdrž hlavného hrdinu. Napríklad v prípade streľby útočníka sme pre chýbajúce mini animácie ani nevedeli, kedy a kam ho nepriateľ postrelil. Stačila chvíľka, a Milan prišiel o život. Mimochodom, herný zážitok nám často kazili hrdinove očné buľvy a zuby, ktoré pri priblížení k jeho hlave nepresvitali tak, ako zvyšok jeho tela.

fotogaléria
Na tento výjav sme si počas hrania nedokázali zvyknúť. Zdroj: Team Vivat (reprofoto: Mária Dolniaková)

Pokiaľ ide o priebeh misií, tie akčné sa príjemne striedali s pokojnejšími a dalo by sa povedať, že sme dostali ochutnávku zo všetkého. Či už šlo o sledovačku, prestrelku, taxikárčenie alebo dokonca romantické rande. Prejsť príbeh Vivat Slovakia v predbežnom prístupe nám trvalo necelých päť hodín.

V dvoch prípadoch však úloha viedla do slepého bodu, čo nás sklamalo. Konkrétne šlo o to, že aktivita, ktorú od nás hra vyžadovala, po ukončení nepriniesla nič – žiadne prevratné zistenie a vo výsledku sme mali pocit, že naša snaha nemala význam.

ĎALŠIE OBRÁZKY NÁJDETE V NAŠEJ GALÉRII >>>

Hodnotenie: Malá ochutnávka s obrovským potenciálom

Vivat Slovakia má obrovský potenciál, aký žiadna slovenská hra ešte nemala. V predbežnom prístupe sme dostali ochutnávku toho, čo môže priniesť vo finále. Chceme však viac! Viac vtipov a reklám v rádiu, viac easter eggov a viac akcie. Veríme, že všetko toto príde počas priebežných aktualizácií.

Pripomeňme, že celý projekt má na svedomí skupina nadšencov vystupujúcich pod menom Team Vivat a jeho producentom je Roman Lipka. Na hre teda nepracujú profesionáli „trojáčkových“ diel, na čo skrátka musíme prihliadať. Chalani a baby zo štúdia to počas vývoja pre nízky rozpočet určite nemajú ľahké. A hoci im veľmi fandíme, technické nedostatky, zlá optimalizácia a slabá grafika sa skrátka prehliadnuť nedajú.

Napriek tomu sa veľmi tešíme na novinky a už teraz sa nevieme dočkať plnej hry. Veríme, že dovtedy ju Team Vivat ešte vyladí. Vivat Slovakia je aktuálne dostupná na Steame v predbežnej verzii Early Access pre počítače. Do 28. apríla ju môžete získať so zľavou 10 % za 25,19 eura. Po uplynutí tejto ponuky bude hra stáť 27,99 eura.

Prečítajte si, čo navyše ponúkne plánovaná plná verzia Vivat Slovakia:

Čítajte aj Navštívte virtuálnu Bratislavu 90. rokov: Očakávaná hra Vivat Slovakia práve...